Model overdragen
- Auteursrecht
- Counterfeit - namaak producten
- Domeinnamen
- Handelsnamen
- Internet - online branding
- Merken
- Merkregistratie
- Modellenrecht
- Octrooibescherming
- Overige - Algemeen
- Parodie
- Pharma
- Portretrecht
- Reclamerecht
- Social Media
Model overdragen
Wanneer een persoon of bedrijf een aanvraag indient voor een modelregistratie, wordt deze persoon of het bedrijf beschouwd als de modelhouder. Er zijn tal van redenen waarom een modelregistratie kan worden overgedragen, bijvoorbeeld aan een derde partij die de rechten koopt uit een faillissement, of aan een dochteronderneming of van de oprichters naar het bedrijf. Bij een overdracht van een model wordt er een akte van overdracht opgesteld, die door beide partijen moet worden ondertekend. Om acties tegen derden te kunnen nemen die inbreuk maken op de modelrechten, moet de akte ook worden ingeschreven in het register.
Een schriftelijke overeenkomst is vereist voor de overdracht van een model; dit kan niet mondeling worden gedaan. Deze overeenkomst wordt vaak in een verkorte akte opgesteld om te voorkomen dat de exacte details van de overname openbaar worden gemaakt voor iedereen die het register kan raadplegen. Niettemin moeten er wel een aantal elementen in de akte worden opgenomen, anders is deze niet bruikbaar. Het is belangrijk om de overdracht in het register te laten aantekenen, zodat de modelrechten kunnen worden ingeroepen tegen inbreukmakers.
Het is van groot belang om een goede adviseur in te schakelen als bedrijven modelrechten willen overdragen of overnemen. De exacte details van de overdracht moeten worden gecontroleerd en er moet een werkzame verklaring worden opgesteld. In deze verklaring moeten afspraken worden opgenomen over vergoedingen, licenties, het gebruik van het model in verschillende landen, maar ook over andere producten, schetsen en mogelijke projecten waarvoor de maker modelrechten of auteursrechten kan ontlenen. Bij de inschrijving in het register moet een verkorte verklaring worden opgesteld om te voorkomen dat concurrenten toegang hebben tot de exacte details van de overname.
Merkenrecht
Wat is een merk
Merkonderzoek
Inbreuk op merk
Soorten merken
Beschermingsgebied merken
Wat is een merk
Verwarringsgevaar
Beschrijvende merken
Wettelijk verschillende merken
Beschermde oorsprongsbenaming
Openbare orde en goede zeden
Gebruik staatssymbolen
Misleidende merken
Licentieovereenkomst merk
Merkonderzoek
Merkonderzoek bedrijfsnaam
Merkonderzoek productnaam
Merkonderzoek logo
Merkonderzoek slogan
Inbreuk op merk
Merk inbreuk online
Merk inbreuk notice and take down
Soorten merken
Bedrijfsnaam woordmerk
Productnaam woordmerk
Logo beeldmerk
Portret merk
Slagzin als merk
Vorm van product als merk
Positiemerk
Winkelinrichting als merk
Kleurmerken
Klankmerken
Bewegingsmerken
Multimediamerken
Hologram merken
Patroonmerken
Beschermingsgebied merken
Nationaal merk
Benelux merk
Europese Unie merk
Internationaal merk
Wereldwijd merk