Merkenrecht

Het merkenrecht omvat de wetgeving die bepaalt hoe je jouw merk kunt registreren en beschermen tegen inbreuk, maar het is vaak complex. Het is daarom verstandig om je hierbij te laten adviseren en begeleiden door een ervaren merkengemachtigde.

Wat is merkenrecht?

Merken zijn herkenningstekens voor consumenten waarmee zij producten en diensten van verschillende bedrijven kunnen onderscheiden. Bedrijven investeren vaak aanzienlijke bedragen in het opbouwen en promoten van hun merken. Het merk is immers het gezicht van het bedrijf en een belangrijke factor bij het creëren van naamsbekendheid, merktrouw en het aantrekken van klanten. Het is dan ook van groot belang om als bedrijf de exclusiviteit en bescherming van je merk te waarborgen. Daarmee probeer je dan te voorkomen dat concurrenten hierop inbreuk kunnen maken of kunnen aanhaken.

Merkenrecht omvat de wetgeving die bepaalt hoe je jouw merk kunt registreren en beschermen tegen inbreuk. Het merkenrecht is voornamelijk nationaal en/of Europees geregeld, afhankelijk van waar je als ondernemer opereert. In België zijn de nationale merken geregeld in de Benelux Merkenwet, terwijl Europese merken geregeld zijn in het Uniemerkenverdrag. Het is belangrijk om te weten welke wetgeving van toepassing is op jouw situatie en om de vereisten voor merkregistratie en bescherming te begrijpen.

Het registreren van een merk is een belangrijke stap in het beschermen van je merk en het waarborgen van de exclusiviteit van jouw merknaam en logo. Door het registreren van een merk krijg je het exclusieve recht om jouw merknaam en logo te gebruiken voor de producten en/of diensten waarvoor je het merk hebt geregistreerd. Dit betekent dat andere bedrijven niet hetzelfde of een vergelijkbaar merk mogen gebruiken voor dezelfde of soortgelijke producten of diensten. Het niet registreren van je merk kan leiden tot problemen in de toekomst, zoals het verliezen van je merkrechten aan andere partijen of het moeten opgeven van je merknaam en logo.

Veel bedrijven denken dat het registreren van een handelsnaam bij de Kruispuntbank van Ondernemingen of het registreren van een .be domeinnaam automatisch merkrechten geeft. Dat is echter niet het geval. Alleen door een teken als merk te laten registreren ontstaan deze rechten.

Het merkenrecht is van groot belang voor bedrijven die hun merk willen beschermen tegen inbreuk. Door het registreren van een merk wordt exclusiviteit en bescherming van het merk gewaarborgd. Omdat het merkenrecht complex is, is het verstandig je hierbij te laten adviseren en begeleiden door een van onze Benelux merk juristen, een Benelux merkengemachtigde.

merkenrecht wat is merkenrecht - onderscheidingsteken