Merk onderzoeken
Met een merkregistratie krijgt de merkhouder een uniek monopolie om dit merk te gebruiken. Alleen de merkhouder mag dit specifieke merk gebruiken voor de producten en diensten waarvoor de merkenclaim is ingediend. Dat geldt dan direct voor het hele gebied, tot aan de landsgrenzen. Een bedrijf in Gent krijgt met haar Benelux merkregistratie dus direct bescherming in de hele Benelux, dus tot aan in Groningen in Nederland. Dat geeft een bedrijf dus een heel groot voordeel. Een bedrijf kan ook buiten haar vestigingsplaats onder dit merk gewoon expanderen tot aan de landsgrenzen. De andere kant van de medaille is natuurlijk dat als een ander bedrijf hetzelfde merk eerder heeft geregistreerd voor vergelijkbare producten of diensten, zij dan oudere rechten heeft en het gebruik van het nieuwe merk kan verbieden. Ongeacht dat dit bedrijf dan bijvoorbeeld in Diekirch zit. Om die reden is het belangrijk om merkonderzoek te doen.
Wat is een merkonderzoek?
Een merkonderzoek is een grondige analyse van de bestaande en geregistreerde merken, zowel in België als internationaal, om te kijken of er conflicten kunnen ontstaan met het nieuwe merk dat u wilt registreren. Het onderzoek gaat verder dan alleen het zoeken naar identieke merken, maar richt zich ook op vergelijkbare merken die auditief, visueel of begripsmatig vergelijkbaar zijn met het nieuwe merk. Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in eventuele problemen die kunnen ontstaan bij het gebruik van het nieuwe merk, zodat er op tijd actie kan worden ondernomen om deze problemen te voorkomen.
Het merkonderzoek is niet verplicht, maar het is een preventieve maatregel om toekomstige problemen te voorkomen. Het is belangrijk om het onderzoek uit te voeren voordat u uw merk registreert, omdat het eventuele conflicten met oudere merken aan het licht kan brengen die anders niet bekend waren geweest. Het onderzoek kan ook helpen om formele oppositie te voorkomen.
Hoe wordt een merk onderzocht?
Het onderzoeksproces begint met een analyse van de producten en diensten waarvoor het merk zal worden gebruikt. Onze juridische experts gaan vervolgens aan de slag om de resultaten te onderzoeken en een rapport op te stellen met alleen de relevante merken. Meestal is dit slechts een klein percentage van het totale aantal resultaten (vaak niet meer dan 5%).
Het rapport dat u ontvangt, bevat een grondige analyse van de merken die nader worden besproken en geeft aan welke merken mogelijk problemen kunnen veroorzaken. Onze onderzoekers zullen tevens aanbevelingen doen over hoe u hierop kunt anticiperen. Het rapport wordt afgesloten met een beknopte samenvatting waarin de mogelijkheden en risico’s in verband met de nieuwe naam worden beschreven.
Kortom, ons onderzoek naar uw merk is een grondig proces dat ervoor zorgt dat u de nodige informatie ontvangt om weloverwogen beslissingen te nemen over uw merk en eventuele problemen te voorkomen.
Merkenrecht
Wat is een merk
Merkonderzoek
Inbreuk op merk
Soorten merken
Beschermingsgebied merken
Wat is een merk
Verwarringsgevaar
Beschrijvende merken
Wettelijk verschillende merken
Beschermde oorsprongsbenaming
Openbare orde en goede zeden
Gebruik staatssymbolen
Misleidende merken
Licentieovereenkomst merk
Merkonderzoek
Merkonderzoek bedrijfsnaam
Merkonderzoek productnaam
Merkonderzoek logo
Merkonderzoek slogan
Inbreuk op merk
Merk inbreuk online
Merk inbreuk notice and take down
Soorten merken
Bedrijfsnaam woordmerk
Productnaam woordmerk
Logo beeldmerk
Portret merk
Slagzin als merk
Vorm van product als merk
Positiemerk
Winkelinrichting als merk
Kleurmerken
Klankmerken
Bewegingsmerken
Multimediamerken
Hologram merken
Patroonmerken
Beschermingsgebied merken
Nationaal merk
Benelux merk
Europese Unie merk
Internationaal merk
Wereldwijd merk