Wereldwijd merk

Een merk geeft de merkhouder een uniek monopolie om dit teken te gebruiken. Het recht strekt zich uit tot de landsgrenzen.

Wereldwijd merk

Een merk geeft de merkhouder een uniek monopolie om dit teken te gebruiken. Het recht strekt zich uit tot de landsgrenzen. Merkrechten zijn dus typisch nationale rechten zodat alle autoriteiten daaraan eigen eisen kunnen stellen. In sommige landen zijn dat vooral hele hoge kosten, in andere landen allemaal eisen met betrekking tot de merkhouder. Ook aspecten als openbare orde en goede zeden verschilt vaak per land.

Er zijn wel een paar verdragen, waarbij bepaalde gebieden besloten hebben om in een keer een merk te kunnen claimen voor een heel gebied. Dat is bij een Benelux merk (direct geldig in België, Nederland en Luxemburg) en bij de Europese Unie (alle 27 landen).
Daarnaast zijn er verdragen waar landen partij bij kunnen zijn. Bekend is de Internationale registratie. Heel veel landen in Europa, maar ook in Azië, Amerika en Afrika zijn hierbij lid. Via een centrale aanvraag kunnen dan heel veel landen worden aangewezen om, daar bescherming te claimen. Het grote voordeel is niet alleen de kosten, maar ook dat alles centraal gemanaged kan worden. Ook voor Arica zijn er een paar van dit soort verdragen.

Er bestaat dus geen verdrag waarbij in een aanvraag merkbescherming aangevraagd kan worden voor de hele wereld. Wereldwijde bescherming is ook niet aantrekkelijk want alle nationale overheden vragen overheidstaksen bij een merkregistratie. Daarnaast is er vaak een eis dat het merk gebruikt moet worden (of binnen 5 jaar gebruikt moet worden). Zo niet dan wordt het merk uiteindelijk geweigerd of kunnen andere partijen het merk laten doorhalen. Om die reden: claim alleen merkrechten in de landen waar je (binnen 5 jaar) actief bent, producten laat maken, afzet is, namaak wordt verhandeld en waar de grootste concurrenten werkzaam zijn.

Beschermingsgebied merken wereldwijd merk - unsplash.com - free