Merk verlengen

Een merk moet 10 jaar na de aanvraagdatum vernieuwd worden. Als een merk niet vernieuwd wordt vervallen de rechten. Het kan dan gebeuren dat een ander bedrijf na een paar jaar het merk opnieuw registreert. Daar is dan vaak niets tegen te doen. Wordt het merk dus nog steeds gebruikt (bijvoorbeeld de bedrijfsnaam), verleng dan tijdig deze rechten. Bewaak daarom deze termijnen. Belangrijk is, dat het bedrijf die de oudste rechten heeft de beste papieren heeft. Verleng daarom altijd het oudste merk, ook al is dit een logo. 

Check bij de verlenging wel of het merk nog steeds gebruikt wordt voor dezelfde producten en diensten. Mogelijk wordt het merk voor meer producten gebruikt en is de huidige registratie niet meer voldoende dekkend. Kloppen de adresgegevens nog wel of moet dat ook aangepast worden. 

Wees gewaarschuwd. Er zijn heel veel malafide bedrijven actief die merkhouders nu al ruim een jaar van te voren benaderen. Zij doen zich voor als de officiële instanties, gebruiken sterren en namen die sterk lijken op die van de overheid. Zij doen dan een aanbod om het merk te vernieuwen (of suggereren dit en plaatsen dan een advertentie op een website in verweggistan) voor absurde hoge prijzen. Omdat het register openbaar is, kunnen deze bedrijven gewoon iedereen benaderen, ook al zijn de redenen hiervoor af en toe erg dubieus. Vanuit de branchevereniging BMM wordt hier regelmatig tegen op getreden,. Echter er komen steeds weer nieuwe malafide organisaties die hier een slaatje proberen te slaan. Om die reden is het verstandig om merken aan te vragen en te vernieuwen via een merkenbureau waar merkengemachtigden werken met het keurmerk BMM Erkend Merkengemachtigde. Als het merk geregistreerd is via een een gemachtigde, weet dan dat de overheid de gemachtigde aanschrijft en niet de merkhouder. Trap niet in brieven van misleidende en malafide bedrijven en laat het merk altijd vernieuwen via de gemachtigde waarmee u werkt.

merk verlengen - diverser logo's douwe egberts