Merk registreren

Bij de start van een bedrijf of de ontwikkeling van een nieuw product, wordt er ontzettend veel geld gestoken om het bedrijf/ product in de markt te zetten. Wat wordt de nieuwe naam, welk logo gaan we gebruiken, wat wordt de favicon, de slogan, gaan we speciale kleuren, patronen gebruiken. Hoe communiceren we deze tekens, is dat op bepaalde plaatsen of gebruiken we filmpjes of muziek hierbij. Allemaal tekens die gebruikt worden om het bedrijf te positioneren en die veelal werken als herkenningstekens voor consumenten zodat ze bij een herhaal aankoop weten welke producten ook al weer afkomstig waren van een bepaalde fabrikant.

Het is belangrijk om problemen te vermijden, en het laatste wat je wilt is om problemen te krijgen door het gebruik van een naam die al door iemand anders is geregistreerd. Daarom is het altijd verstandig om eerst onderzoek te doen voordat je een naam gaat gebruiken en als blijkt dat de naam beschikbaar is, dan moet je hem direct registreren.

Een merkregistratie geeft het bedrijf het exclusieve recht op het gebruik van dat merkteken. Daarom is het belangrijk om eerst te onderzoeken welke merken er al in gebruik zijn en vervolgens prioriteit te geven aan welke merken er geclaimd moeten worden.

Het is belangrijk om te beseffen dat merkrechten in de Benelux niet ontstaan door het gebruik van een merknaam, maar door de registratie ervan. Daarom is het essentieel dat je als bedrijf je merknaam als eerste registreert voor de producten en diensten waarvoor je deze wilt gebruiken. Alleen dan kun je anderen verbieden om een vergelijkbaar merkteken te gebruiken. Een merkregistratie biedt daarom veel ruimere bescherming dan alleen de bescherming van een handelsnaam. Anticipeer hierop en registreer de belangrijkste merktekens die je gebruikt in je communicatie naar de markt, zodat je bedrijf ongestoord kan groeien tot aan de landsgrenzen.

merk registreren benelux  bureau voor de inttelctuele eigendom - bbie - europees merkenbureau euipo