Merkonderzoek productnaam

Het is aan te raden bij nieuwe producten altijd een merknaam te bedenken en een soortnaam.

Merkonderzoek productnaam

Het is aan te raden bij nieuwe producten altijd een merknaam te bedenken en een soortnaam. De soortnaam wordt dan de naam die andere bedrijven ook mogen gebruiken voor vergelijkbare producten. De merknaam is om specifiek het eigen product in de markt te zetten.

1) Check en registreer eerst de belangrijkste domeinnamen en sociale media accounts. Als die nog vrij zijn, registreer die dan direct. Als alle relevante domeinnamen en social media accounts al zijn geregistreerd door anderen, overweeg dan om een andere naam te kiezen. Online verkoop, hetzij via een eigen webshop, hetzij via bol.com, Amazon of Etsy is erg belangrijk.

2) Ook bij merken voor producten moet er eerst een check gedaan worden in het merkenregister of de naam nog wel beschikbaar is.
Zijn er mogelijk oudere overeenstemmende merken geregistreerd voor vergelijkbare producten en diensten? Het gaat dan om visueel, auditief of conceptueel overeenstemmende merken. Een merk hoeft niet direct gebruikt te worden, dus mogelijk heeft de concurrent net een vergelijkbaar merk geregistreerd, dus check eerst of je de naam wel kunt gebruiken. Op die manier kunnen veel problemen voorkomen worden.

Mochten er geen problemen zijn, laat dan de productnaam omgaand vastleggen als merk. Wacht niet totdat het product in de markt wordt gelanceerd, want dan zullen derden mogelijk snel de naam laten registreren (en dit dan voor veel geld willen verkopen). Registreer dan niet alleen het merk maar ook de domeinnamen en social media accounts.

Soorten merken - product naam - naam bank - 2022 logo AXA