Merkonderzoek bedrijfsnaam

Bij een nieuwe naam of een rebranding is het aan te raden de volgende stappen te nemen.

Merkonderzoek bedrijfsnaam

Bij een nieuwe naam of een rebranding is het aan te raden de volgende stappen te nemen.

1) Is de domeinnaam al geregistreerd/ zijn de sociale media accounts nog vrij? Mocht die al weg zijn, vraag je dan af of dit wel een goede naam is om je bedrijf te lanceren. Online aanwezigheid is voor bedrijven super belangrijk, denk aan een goede online shop die je onder je naam wil hebben.

2) zijn er oudere namen geregistreerd bij Kruispuntbank van Ondernemingen en Handelsregister. Mocht dat ook geen problemen geven, check dan eerst via een zoekmachine, zoals Google, of de naam op internet te vinden is. Dat geeft hoe dan ook een goede indicatie of dezelfde naam al in gebruik is en zo ja, door wat voor soort bedrijf of voor welke waren en/of diensten. Ook als bij de check van het  handelsregister of merkenregister een naam naar voren komt die een mogelijk probleem zal opleveren, zal via internet bekeken moeten worden of het achterliggende bedrijf inderdaad in hetzelfde vaarwater zit.

3) zijn er mogelijk oudere overeenstemmende merken geregistreerd voor vergelijkbare producten en diensten. Er zijn verschillende merkenregisters. Zo geldt voor onderzoek naar merken in België dat het Benelux merkenregister, het Internationale merkenregister én het Europese merkenregister gecheckt zullen moeten worden. In al deze registers kunnen namelijk overeenstemmende merken voorkomen die mogelijk een probleem opleveren met de gewenste naam. Niet ieder overeenstemmend merk vormt direct een probleem. Van belang is ook: sinds wanneer het merk is geregistreerd, of het wordt gebruikt en waarvoor het wordt gebruikt.

Als de resultaten van het onderzoek positief zijn, dan is het van belang de nieuwe bedrijfsnaam zo snel mogelijk te laten registreren. Niet alleen de domeinnaam, de social media accounts maar ook het merk. Reden hiervan is dat het bedrijf dat het eerste een merk heeft geregistreerd de oudste en beste rechten heeft. Onze adviseurs sturen u hiervoor graag een op maat gemaakt advies toe.

Soorten merken - bedrijfsnaam woordmerk - hotel ter driesen