Beschermingsgebied merken
wordt Beschermingsgebied merken
Een merk krijgt direct bescherming tot aan de landsgrenzen van het land waar bescherming wordt aangevraagd. Dat is dus anders bij handelsnamen. Die geven bescherming in het gebied waar de naam wordt gebruikt. Merken zijn dus nationale merken. Dit heeft tot gevolg dat wereldwijd de systemen voor bescherming vaak verschillen (hoe vraag je het daar aan), de eisen vaak anders zijn (volmachten, eisen in het kader van gebruik) en de kosten. Eigenlijk moet overal per land een aanvraag voor een merk bij de nationale autoriteiten worden ingediend. Echter hierop zijn een paar uitzonderingen.
In België kan een merk niet apart aangevraagd worden, daar krijgt een merk direct werking over alle drie de Benelux landen (België, Nederland en Luxemburg). Een Benelux merk wordt ingediend bij het BBIE, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom in Den Haag.
Daarnaast is er nog een Uniemerk. Zo’n merk geeft direct rechten in alle 17 landen van de Europese Unie. Dit merk wordt ingediend bij het EUIPO, het Europese Merkenbureau in Alicante, Spanje. (Alleen in Afrika heb je nog een paar vergelijkbare verdragen.)
Daarnaast is er nog de Internationale Registratie. Dit is een verdrag waar steeds meer landen bij zijn aangesloten wereldwijd. Hier wordt een aanvraag gedaan bij het WIPO in Genève. Als het WIPO de merkaanvraag heeft goedgekeurd, wordt die doorgestuurd naar alle nationale landen voor verdere behandeling. Ook hier wordt er een taks berekend per land. Een wereldwijde merkaanvraag bestaat dus niet. Gezien de kosten is het slim om, alleen merkbescherming aan te vragen in de landen waar een bedrijf nu al actief is en verwacht binnen 5 jaar actief te worden. Denk daarbij aan productie, verkoop, overslag van producten maar ook waar de grootste concurrenten zitten of waar de meeste namaak gemaakt en geproduceerd wordt.
Merkenrecht
Wat is een merk
Merkonderzoek
Inbreuk op merk
Soorten merken
Beschermingsgebied merken
Wat is een merk
Verwarringsgevaar
Beschrijvende merken
Wettelijk verschillende merken
Beschermde oorsprongsbenaming
Openbare orde en goede zeden
Gebruik staatssymbolen
Misleidende merken
Licentieovereenkomst merk
Merkonderzoek
Merkonderzoek bedrijfsnaam
Merkonderzoek productnaam
Merkonderzoek logo
Merkonderzoek slogan
Inbreuk op merk
Merk inbreuk online
Merk inbreuk notice and take down
Soorten merken
Bedrijfsnaam woordmerk
Productnaam woordmerk
Logo beeldmerk
Portret merk
Slagzin als merk
Vorm van product als merk
Positiemerk
Winkelinrichting als merk
Kleurmerken
Klankmerken
Bewegingsmerken
Multimediamerken
Hologram merken
Patroonmerken
Beschermingsgebied merken
Nationaal merk
Benelux merk
Europese Unie merk
Internationaal merk
Wereldwijd merk