HERMES vs HAIRMES

Parodie

Dog Diggin Design maakt allemaal hondenproducten, zoals hondenbedjes, hondenkussens en hondenspeelgoed. Als het bedrijf merkbescherming aanvraagt voor het woordmerk HAIRMES, maakt Hermes daartegen bezwaar. 

Hermes stelt dat de wederpartij probeert mee te liften op de reputatie en de goodwill van het wereldberoemde modebedrijf. De overeenstemming tussen de merken HERMES en HAIRMES wordt versterkt doordat Dog Diggin in haar verpakkingen, kleuren en designs de look and feel overneemt van Hermes.

De autoriteiten volgen dit betoog. HERMES is wereldwijd een bekend modemerk. Echter, de merken zijn auditief en conceptueel niet overeenstemmend. Visueel is er wel enige mate van overeenstemming tussen de merken doordat beide merken beginnen met de letter H en de laatste vier letters gelijk zijn (RMES).

Daarnaast gebruikt het bedrijf vrijwel dezelfde kleuren, designs en verpakkingen om de hondenspeeltjes/bedjes te promoten. Voor de merkautoriteiten is het duidelijk, het bedrijf wil duidelijk aanhaken bij de reputatie van Hermes. Het merk wordt daarom geheel doorgehaald.