Model Porsche 911 nietig

Modellenrecht

Om de vormgeving van een product te beschermen als model, gelden er twee eisen. Het ontwerp moet nieuw zijn en eigen karakter hebben. Een product heeft een eigen karakter als het een andere algemene indruk wekt dan de reeds bestaande modellen. De vrijheid die een ontwerper heeft, speelt daarbij een rol (kan die veel of weinig afwijken?). Als die vrijheid heel beperkt is (door bijvoorbeeld technische eisen), dan kunnen geringe verschillen voldoende zijn voor een andere algemene indruk.

De basisvorm voor de Porsche 911 stamt uit 1963. Vrijwel ieder jaar komt Porsche met een iets aangepast model, waarvoor modelrechten worden geclaimd. Kan dit wel? Autec vindt van niet, start een nietigheidsactie en overlegt oudere modelaanvragen voor een eerdere Porsche 911.

Het Gerecht stelt dat de ontwerpvrijheid niet beperkt is. De vorm en contouren van de auto zijn vrijwel hetzelfde. Er zijn kleine onbeduidende verschillen (de koplampen en handgrepen). Dat Porsche weinig wil afwijken van haar iconische vorm, is niet relevant.

Gevolg: het model is nietig. Wil je als fabrikant bescherming claimen, doe dat dan alleen voor de nieuwe delen en niet voor het totale product. (Bron beeld: EU modellendatabase)