Model elektrode een product of onderdeel?

Modellenrecht

De vormgeving van een product kan worden beschermd als model als het nieuw is en eigen karakter heeft. Sommige producten zijn opgebouwd uit veel verschillende onderdelen, dat is dan een samengesteld product. Bij samengestelde producten is er een extra regel, namelijk dat dit onderdeel zichtbaar moet zijn bij normaal gebruik. Maar wat is nu eigenlijk een onderdeel van een samengesteld voortbrengsel?

Het Europese Gerecht geeft hierover uitsluitsel in een zaak over het gebruik van elektrodes van Hypertherm in lasbranders. De volgende aspecten zijn dan van belang. Dat het onderdeel een verbruiksgoed is dat vaak moet worden vervangen. Als het snel en makkelijk door de eindverbruiker kan worden vervangen zonder het hele apparaat uit elkaar te halen. Dan lijkt het meer te gaan om een apart model dan om een onderdeel van een samengesteld model.

Als het voorwerp en het onderdeel beide apart te koop zijn (als het ontbreekt zal de koper niet direct denken dat het apparaat stuk is). Ook belangrijk is: als het onderdeel uitwisselbaar is met andere producten/elektroden. Dat het product ook werkt met een elektrode van de concurrent. Ook die uitwisselbaarheid is een goede indicatie dat het niet gaat om een onderdeel van een samengesteld product, maar om een eigen product waarvoor modelbescherming te claimen is.