Kerst met M&S en Aldi

Modellenrecht

In kerst 2020 lanceert M&S een bijzondere ginfles. Als je de fles schudt, vallen eetbare gouden vlokken naar beneden, als sneeuwvlokjes. Onderin de fles zit een LED-lampje dat de gouden vlokken mooi verlicht. M&S heeft het ontwerp van de fles en de LED-verlichting geregistreerd als hun eigen design.

Een jaar later komt Aldi op de markt met de INFUSIONIST gin, die een vergelijkbare fles heeft: een winterlandschap met gouden vlokken en LED-verlichting. M&S ziet dit als een inbreuk en spant een rechtszaak aan. Aldi betwist de inbreuk, omdat hun fles een ander merk vermeldt en een iets ander winterlandschap toont.

Toch wint M&S ook in hoger beroep. Belangrijk in de uitspraak is het vernieuwende ontwerp van M&S, dat geen gelijke had op dat moment. De fles van Aldi lijkt te veel op die van M&S door de vergelijkbare vorm, stop, winterlandschap en verlichting. Deze uitspraak onderstreept het belang van modelregistratie voor unieke ontwerpen. Het toont aan hoe beschermend een goed geregistreerd ontwerp kan zijn tegen look-alike producten.