Ferrari vangt bot met niet ingeschreven gemeenschapsmodel

Modellenrecht

Mansory Design verkoopt tuning-kits. Hiermee kan het uiterlijk van een ‘gewone’ Ferrari 488 GTB worden omgetoverd in een bijzonder duur Ferrari FXX-K model. Kenmerkend aan dit FXX-K model is de V-vorm van de motorkap en de voorspoiler. Ferrari heeft hiervoor alleen geen modelregistratie gedaan, maar wil wel actie tegen deze tuning-kits en beroept zich daarom op een ongeregistreerd model.

In 2021 kwam deze kwestie bij het Europese Hof. Het Hof verklaart dat ook een onderdeel van een product een ongeregistreerd model kan zijn. Maar dan moet dat onderdeel wel duidelijk herkenbaar zijn uit de eerste openbaarmaking van het model. Bijvoorbeeld doordat het duidelijk is afgebakend met lijnen, een omtrek, kleuren of speciale textuur.

Aan de lokale rechter om dit te beoordelen. En daar loopt het fout voor Ferrari. Het Oberlandesgericht Düsseldorf oordeelt dat het deel (de V-vorm die overloopt in de spoiler) helemaal niet duidelijk herkenbaar en afgebakend is. Gevolg: de claim gaat (zoals we eerder al schreven) niet op. Wil je een deel van een model claimen, vraag dan gewoon tijdig hiervoor een modelregistratie aan.