Positiemerk gele stiksels boots nietig

Merkregistratie

Al vele jaren woedt er een strijd tussen van Haren en Aiwair, de producent van de Dr Martens Boots. De kenmerkende boots met de gele stiksels. Aiwair heeft voor de gele stiksels op een zwarte welt een positie merk aangevraagd en gekregen. Daarbij is de laars in stippellijn weergegeven om aan te geven waar het stiksel op de laars zit. De laars zelf (en de kleur van de laars) is geen onderdeel van de geclaimde merkbescherming.

Van Haren is veroordeelt omdat zij inbreuk maakt op dit merk, maar legt zich niet neer bij die uitspraak. Uiteindelijk komt de zaak bij het Benelux Gerechtshof terecht waar van Haren stelt dat het hele depot niet goed is gedaan en ongeldig is.

Het gele stiksel heeft van huis uit geen onderscheidend vermogen. Het kan alleen door inburgering (intensief gebruik) een merk worden. Airwair overlegt veel materiaal om dit te bewijzen. Alleen gaat het steeds om een zwarte schoen. Inburgering is dus aangetoond voor een zwarte schoen met een geel stiksel, alleen is het positiemerk zo niet aangevraagd. Merk wordt nietig verklaard. Gedeeltelijke nietigheid kan niet (de merkrechten behouden voor de zwarte laars combinatie), dus Airwair zal omgaand wel een nieuw (correct) positiemerk doen.