Een merk is veel meer dan alleen een naam of logo. Kleuren, vormen, geluiden en filmpjes kunnen ook fungeren als merk. In het geval van kleurmerken kan het echter moeilijk zijn om juridische bescherming te verkrijgen. Merkautoriteiten gaan ervan uit dat consumenten kleuren niet automatisch herkennen als merk. Om een kleur als merk te registreren, moet de aanvrager kunnen aantonen dat de kleur door het publiek herkend wordt, wat bekendstaat als inburgering. Dit betekent dat de kleur intensief en consistent moet worden gebruikt, zodat consumenten het associëren met het bedrijf.
T-Mobile is een bekend voorbeeld van het gebruik van kleur als merk. Het telecombedrijf heeft sinds 1990 de kleur magenta geregistreerd als merk in de Benelux. Wanneer concurrenten zoals Lebara een vergelijkbare kleur gebruiken, onderneemt T-Mobile juridische stappen om hun merk te beschermen. Echter, in dit geval werd het kleurmerk van T-Mobile nietig verklaard . De reden was dat het merk in België en Luxemburg niet genoeg werd gebruikt om door het publiek als zodanig herkend te worden.
Aan de andere kant is er het voorbeeld van FrieslandCampina, dat sinds 1932 de kleur geel voor haar CHOCOMEL-producten gebruikt. Deze kleur is ook als Benelux merk geregistreerd. Toen Cacaolat een logo wilde registreren met dezelfde kleur geel, maakte FrieslandCampina bezwaar. De merkautoriteiten bevestigden dat de kleur geel voor Chocomel geldig was, aangezien het in Nederland, België en Luxemburg wordt gebruikt. Door het langdurige gebruik en de sterke bekendheid van de kleur geel, zou het publiek de Cacaolat-kleur associëren met Chocomel. Dit werd gezien als misbruik van de merkbekendheid, en het Cacaolat-logo werd geweigerd voor producten die sterk op Chocomel lijken.
Deze voorbeelden laten zien hoe belangrijk het is voor Belgische bedrijven om kleurmerken zorgvuldig te registreren en te gebruiken. Het is essentieel om te bewijzen dat een kleur inderdaad herkend wordt door het publiek, zodat merkbescherming effectief is en juridische conflicten kunnen worden voorkomen.