Sinds 1935 brengt L’Oréal wereldwijd huidverzorgingsproducten op de markt onder het merk LANCÔME. Wanneer het nieuwe cosmeticamerk NINÔME gelanceerd wordt (onder andere via de sociale mediakanalen van fotomodel Kim Feenstra), eist L’Oréal een verbod.
De rechter geeft L’Oréal daarin gelijk. Beide merknamen bestaan uit twee lettergrepen, zes respectievelijk zeven letters, met een N op de derde positie en eindigend op ÔME. In de Benelux is het gebruik van een circonflexe (^) ongebruikelijk, waardoor die extra opvalt. Daardoor vertonen de merken een sterke gelijkenis. Bovendien gaat het om identieke producten.
In de reclame voor NINÔME staat de merknaam in grote witte letters onder een portret van een model, tegen een donkere achtergrond, en in hetzelfde lettertype. Ook dat vergroot het risico op verwarring.
De voorgestelde hernoeming naar NINOME wordt evenmin toegestaan. Omdat er reeds sprake was van merkinbreuk, is er ook sprake van nawerking: de consument heeft het product al gelinkt aan LANCÔME. Met de nieuwe naam wordt onvoldoende afstand genomen van het originele merk.
Er is een grote kans dat L’Oréal de naam NINOME wél aanvaard zou hebben, mocht het product van meet af aan onder die naam gelanceerd zijn. Nu is het te laat, en wordt dat niet meer als aanvaardbaar beschouwd.