Lego poppetje geldig vormmerk

Merkregistratie

In 1974 brengt Lego voor ’t eerst bouwpoppetjes uit. De vormgeving is straf en helemaal anders dan eerdere bouwstenen. Daarom registreert Lego de vorm van deze poppetjes als merk in de Europese Unie. Bij vormmerken zijn er nog een paar andere voorwaarden.

Een haakpunt voor concurrenten om dat recht aan te vallen. Als ’t merk vervalt, dan ontstaan er kansen om gelijkaardige producten te gaan verkopen.

In 2015 probeert Best-Lock die rechten te ondermijnen. Insteek: de bouwpoppetjes zijn helemaal technisch bepaald, je kan er namelijk mee bouwen. ’t Europese Hof wijst dit af. De vormgeving is ook gemaakt om de poppetjes menselijke trekken te geven, zodat je ermee kan spelen.

In 2020 probeert BB Services ’t ook. Die gaat nu voor twee vuren liggen. BB Services zegt dat ’t merk, de vorm van ’t poppetje, alleen door de aard van de zaak wordt bepaald. Daarnaast is de vorm nodig om ’n technische uitkomst te krijgen, om ermee te kunnen bouwen.

Na jaren procederen wint ook nu Lego. ’t Europese Gerecht zegt dat ’t hier om ’n speelgoedpoppetje gaat en niet alleen om ’n bouwbeeldje. Daarnaast is de vormgeving van bijvoorbeeld ’t hoofd, de nek, borstkas, benen enzovoort niet alleen gemaakt om ermee te bouwen. Het design heeft als doel de poppetjes menselijke trekken te geven, zodat je ermee kunt spelen. De typische vormgeving van ’t poppetje is dus niet alleen gericht op ’n technisch resultaat. Het vormmerk blijft geldig.